Nasz asortyment świeżych grzybów uprawowych jest stale rozszerzany, aby Klienci otrzymywali nowe bodźce kulinarne
i mogli się cieszyć mnogością i różnorodnością smaków grzybów uprawowych.
Asortyment powyższy uprawiany jest przez cały rok przez wyspecjalizowanych producentów wyłącznie na potrzeby Grupy. Systematyczne zdobywanie wiedzy i umiejętności z zakresu nowoczesnych metod uprawy grzybów jadalnych pozwala na zapewnienie naszym Klientom produktów o najwyższych walorach organoleptycznych.
Porównanie wartości odżywczej świeżych owocników Pieczarki Białej i Brązowej
Składnik |
Pieczarka Biała |
Pieczarka Brązowa |
Wartość energetyczna [kcal/100g] |
30,9 (+/-1,98) |
28,8 (+/-3,71) |
Woda [g/100g] |
91,3 (+/-0,45) |
91,6 (+/-0,99) |
Białko [g/100g] |
1,23 (+/-0,02) |
1,29 (+/-0,04) |
Tłuszcz [g/100g] |
0,19 (+/-0,03) |
0,14 (+/-0,02) |
Węglowodany [g/100g] |
6,46 (+/-0,57) |
5,98 (+/-1,03) |
Popiół [g/100g] |
0,85 (+/-0,17) |
0,95 (+/-0,02) |
Pieczarka jest cennym źródłem kilku związków prozdrowotnych. Zaliczyć można do nich między innymi chitynę, glukany, związki przeciwutleniające, polifenole, lektyny, tyrozynazę. Związki te wykazują wszechstronne działania prozdrowotne.
Pieczarki zawierają dużą ilość magnezu, znacznie przekraczającą ilości notowane w innych surowcach. Jest ona największa w świeżych i suszonych grzybach, natomiast podczas obróbki (konserwowanie) zmniejsza się. Wysoka wartość tego pierwiastka czyni pieczarki dobrym, łatwo dostępnym źródłem magnezu.