Boczniak Ostrygowaty jest grzybem pochodzącym z Chin, cenionym szczególnie ze względu na walory smakowe oraz zdrowotne.
Grzyby z grupy boczniaków są bogate zwłaszcza w witaminy z grupy B, gdzie zawartość ryboflawiny (witamina B2) jest wyższa niż w warzywach. Stanowią one źródło łatwo przyswajalnych substancji mineralnych takich jak: potas, wapń czy sód, natomiast pod względem zawartości miedzi przewyższają inne gatunki uprawne. Boczniak Ostrygowaty wykazuje, szeroko udokumentowane, działanie przeciwnowotworowe i antyoksydacyjne oraz obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jednym z walorów Boczniaka Ostrygowatego jest jego działanie probiotyczne – stymuluje wzrost bakterii probiotycznych. W tradycyjnej chińskiej medycynie uważany jest za środek przedłużający życie.
W kuchni można Boczniaka wykorzystać wszechstronnie – większe kapelusze w panierce smakują jak kotlety schabowe, pocięte w paski można przygotować jako gulasz lub leczo.