Shii-take - ceniony za orzechowy smak i aromat grzyb pochodzenia wschodnioazjatyckiego.
Podobnie jak Boczniak Ostrygowaty wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, przeciwdziała miażdżycy, obniża ciśnienie krwi. Ze względu na swoje właściwości może znaleźć zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia. Grzyby Shii-take są zasobne w witaminy z grupy B, mikroelementy takie jak potas, fosfor, magnez. Są także szczególnie dobrym źródłem wapnia. Tradycyjna uprawa odbywa się na świeżo ściętych pniach drzew liściastych, uprawa profesjonalna odbywa się na kostce z trocin. Inna nazwa Shii-take to Twardziak Jadalny. Grzyby Shii-take przypominają swoim wyglądem Opieńki, które znajdziemy w polskich lasach.
Z uwagi na kraj pochodzenia Shii-take wykorzystuje się głównie do dań kuchni azjatyckiej. Znakomicie smakują na surowo. Warto wypróbować Shii-take jako składnik domowej pizzy.